Vadå varierat?

 

”Jag tror på att man ska äta varierat”.
”Jag tror på att man ska äta lite av varje”.

Ovanstående uttryck får man höra ibland och jag måste säga att jag inte gillar dem alls. De är superfjantiga och totalt intetsägande.

Att äta varierat kan ju betyda precis vad som helst.
Vad varierar du emellan?
Pizza, lax, godis och en sallad?

Vad äter du lite av varje av?
Chips, nötstek, kakor och avokado?

Som om det bästa skulle vara att blanda upp bra mat med skit liksom…

Eller så blandar man bara skit:
Korv och makaroner, fiskpinnar och potatismos, fika, kebab, godis, färdigrätter och pannkakor med sylt.

Eller så varierar man hyfsat bra mat, med fika och godis.

Eller…?

Eller…?

Det finns ju miljarder med varianter för vad som skulle kunna vara en varierad kost eller vad som skulle kunna vara lite av varje.

Utan någon förklaring på vad som ingår i ”varierat” eller ”lite av varje” betyder ju uttrycken absolut ingenting. Och oftast får man ingen förklaring…

Kan uttrycken kanske vara undermedvetna sätt att försvara sin lite halvt bristfälliga kosthållning och sin ”rätt att unna sig” något ibland?

Vad tror du?

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Hm, att man kan äta lite av varje betyder nog tyvärr idag att man blandar lite salladsblad med tomater, mycket kött och potatis samt dricker röd vin eller öl till….
  Om man vill läka kroppen och skapa de bästa förutsättningarna för ett hälsosam liv tror jag på att den ketogena livsstilen är bäst.
  Men för mig som sockerberoende är det en daglig kamp/comittment att välja äta rätt. Smakarjag bara en liten bit choklad eller gör ett litet avsteg så triggas mitt sockermonster. Vi kämpar tillsammans mot en bättre framtid!

  1. Keto by Annelie

   Ja, när det gäller sockerberoende så är ketogen kost suverän, men inte vilken variant av ketogen kost som helst, utan en variant som verkligen inte triggar!

 2. Marie

  Jaa du. Uttrycket, lite av varje, har jag också funderat över. När det gäller mig själv så blir lite av varje godis, chips, potatisgratäng och kött, sallad med gurka-tomater- isbergssallad, samt lite linser och böner för att äta hälsosamt. Jag är nog en antingen eller människa när det gäller socker. Antingen äter jag det eller så äter jag det inte. Att inte äta det mår jag bäst av.

Lämna ett svar