Vad är LCHF?

För några veckor sedan diskuterade jag lite med Margareta Lundström som driver bloggen vägen till 65 och har lång erfarenhet inom LCHF. Hon är bland annat grundare till sajten Kolhydrater iFokus och är med i redaktionen för LCHF-magasinet.

Vi pratade om det knasiga i att LCHF nu definieras på så himla många olika sätt. Det är liberal LCHF, normal LCHF, strikt LCHF, Keto, dirty-keto och allt möjligt. Inte konstigt att folk blir förvirrade liksom. Från början, på Skaldemans tid, var LCHF=KETO, men nu är det ju absolut inte det. Då gällde moderat med protein, massor med fett och inga eller bara bra grönsaker med extra låg kolhydrathalt. Det handlade absolut INTE om substitut, bakning, snacks eller efterrätter och heller inte om olika nivåer av LCHF. Det handlade om ren och riktigt fet mat. Punkt. Som Keto alltså! Fast Keto vet ju knappt någon heller vad det är nuförtiden… Det definieras ju också väldigt olika. Så det är inte precis helt lätt det här.

Vi pratade också om att bokförlagen styr mycket över innehållet i LCHF-böcker och Keto-böcker. Så allt som står i de böckerna kanske inte författarna egentligen förespråkar till hundra procent. Förlagen vill att böckerna ska vara lättsålda och därför får de inte innehålla för mycket kunskap och de måste absolut innehålla många recept, eftersom människor tyvärr tror att de behöver recept och inte kunskap för att köra LCHF. Recept säljer och speciellt recept på substitut, bakning, efterrätter och snacks. Sorgligt men sant.

Men då är det ju så himla bra med LCHF-magasinet som styr över sig själva och skriver om precis vad de vill. Många intressanta artiklar att fundera över när det gäller hälsa, kropp, kost och livsstil. Och lite enkla recept på lite god och enkel mat. Du kan inte köpa LCHF-magasinet i butik längre, men prenumerera gärna på den, det gör jag!

Fasteuppdatering
Först tänkte jag att jag kanske skulle avslutat fastan i morse efter 60 timmar, men jag kände för att fortsätta. Dessutom måste jag köpa kycklinglever, för det vill jag ha som första måltid tillsammans med ghee och benbuljong. Så fastan fortsätter så länge jag vill helt enkelt!

Lämna ett svar