Nej tack!

I ungefär 3,5 år jobbade jag inom hemtjänsten. Och ja, det är mycket stress och negativitet inom hemtjänsten, men även mycket glädje och tacksamhet. Hur som helst är det inte något jag tänkte skriva om. Nej, jag tänkte skriva om allt socker i hemtjänsten!

Om du själv har jobbat inom hemtjänsten så förstår du nog vad jag menar. Det fanns alltid godis eller kakor inne på grupprummet som någon kollega hade köpt. Inte särskilt sällan bjöd någon kollega eller chef på fika eller glass i lunchrummet. Vid varje möte skulle det köpas fika. Vid varje kurs fanns det fika eller godis. Och så blev man förstås bjuden på allt mellan himmel och jord hemma hos vårdtagarna. Alltså inget yrke jag skulle rekommendera någon med sockerberoende. Till råga på allt skulle man ju också sköta en del inköp till de äldre, vilket gjorde att det blev en hel del springande bland fikabröd, bröd, färdigmat och godis…tyvärr.

Hur klarar man att stå emot allt detta då? Ja, det är många som tycker att det är jättesvårt och det förstår jag. Särskilt som sockerberoende, om det inte är så att man kommit väldigt, väldigt långt i sitt tillfrisknande.

Hur som helst så åt jag inte en minsta smula av något annat än min matlåda under dessa 3,5 år. Nåja, vatten och örtte då, men det är ju helt okej. Och jag skriver inte detta för att skryta om du tror det, nej jag skriver detta för att inspirera. För att berätta att det faktiskt fungerar att tacka nej, alltid.

Många är så rädda för att uppfattas annorlunda, inte bli omtyckta, göra någon ledsen, vara besvärlig, vara otacksam och så vidare. Men nej, inget av detta är sant!

Det fanns INGEN kollega, chef eller vårdtagare som inte gillade mig för att jag hade min bestämda uppfattning om vad jag ville äta och dricka och alltid tackade nej. Däremot så var det ju inte direkt någon som höll med mig eller fattade själva grejen. Men då var det ju själva ”anti-äta-skräp-beteendet” de inte gillade, inte MIG som person. Och det är det som är den stora skillnaden. Det går alldeles utmärkt att tacka nej, bete sig ”konstigt” eller ”besvärligt” eller ”otacksamt” och fortfarande vara omtyckt som PERSON!

Det är sååå viktigt att förstå detta. Blanda inte ihop kosthållning/diet med dig som person. Människor kan rent av HATA din kosthållning och dina nej tack, men samtidigt älska dig som person. Faktum är att några av de vårdtagare som trugade mig mest och tyckte min inställning till mat och socker/fika var väldigt konstig och extrem, var också de som gillade MIG lite extra mycket. PUNKT!

Så, summan av kardemumman:

Att äta riktig ren keto för att bli av med allt sötsug och att tacka nej utan några som helst problem är plättlätt om man har en brinnande önskan om att alltid förbli ketoadapterad och må hur bra som helst!

Vad är dina erfarenheter av att tacka nej? Svårt? Lätt?

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Carolina

  Jag har inga problem med att säga nej. Har aldrig varit någon fikaperson. Men det finns ju de som stör sig på det. Jag jobbar som lärare och det finns alltid en massa fikabröd och godis mm. Folk trycker i sig det dagligen. Jag har precis påbörjat min ketodiet. Ska testa och se hur effekten blir.

  1. Keto by Annelie

   De som stör sig är oftast de som själva har svårt att säga nej. Då blir det jobbigt för dem att någon annan klarar av det…
   Inget att bry sig om. Härligt att du testar keto! Lycka till!

Lämna ett svar