Nej, det är INTE keto!

 

Det börjar slängas med ordet keto eller ketogen kost lite hur som helst tycker jag. De flesta verkar likställa ketogen kost med strikt LCHF eller tom vilken form av LCHF som helst.

Ordet keto eller ketogen kommer ju från ordet ketoner. Ketoner bildas i levern av fettsyror och är den energi kroppen använder när den ställt om sig till fettdrift istället för sockerdrift. Men det är mycket sällan man lyckas ställa om kroppen till verklig fettdrift bara för att man äter LCHF, eller ens strikt LCHF, eller ens vad de flesta anser vara en ketogen kost!

Det finns så många som tror att man kommer in i fettdrift hur snabbt och lätt som helst bara för att man äter LCHF. Inget kunde vara mer fel!

För att komma in i fettdrift, dvs när kroppen producerar tillräckligt med ketoner (1.8-3.0 mmol/l) samtidigt som blodsockret håller sig stadigt lågt (under 4.4 mmol/l) och kroppen vant sig att ANVÄNDA ketonerna, krävs bra mycket mer än LCHF. De flesta som äter LCHF får fortfarande sin energi från blodsocker, för blodsocker kan kroppen själv producera hur lätt som helst, från protein, från dina muskler och ja, faktiskt till och med från fett. Så man behöver alltså inte äta en enda kolhydrat för att vara blodsockerdriven.

En kost som verkligen främjar att man kommer in i ett äkta ketogent tillstånd är den enda kosten som borde kallas ketogen tycker jag! För annars har den ju ingenting med ketoner att göra!

Det är synd att det finns så mycket felaktig information därute. Att bli fullt ketoadapterad är för sjutton en hel vetenskap. Man måste skruva på alla små detaljer i både kosten OCH livsstilen för att kroppen verkligen ska vilja producera optimalt med ketoner och FRAMFÖRALLT vilja använda dem. De flesta som pratar om ”ketogen” kost pratar bara om kosten. Men det är ju så mycket mer man måste tänka på för att gå över till fettdrift. Det har absolut inte bara med kosten att göra. Allt påverkar. Sömn, stress, träning…osv

Något man också kan bli lite bedrövad över är alla matbilder och recept som taggas med keto, fast de inte är ett dugg keto… Mycket förvirrande för alla som verkligen vill testa en riktig ketogen kost och driva sin kropp på ketoner.

Men, men så här är det ju med det mesta här i världen. Mycket felaktig och vilseledande information. Man får göra sitt bästa för att hitta rätt helt enkelt.

Ha en underbar kväll!

Lämna ett svar