”Nackdelen” med kunskap

Jag älskar att hjälpa människor till bättre hälsa genom ketogen kost och livsstil. Jag har lärt mig så mycket om vad som fungerar och vad som inte fungerar genom att följa och studera andras med- och motgångar. Men jag har ett ”vanligt” arbete också, inom hemtjänsten.

Jag hjälper äldre i deras hem med allt mellan himmel och jord: personlig omvårdnad, städ, tvätt, inköp, social samvaro, matlagning och medicinering mm. Jag trivs jättebra med detta arbete som jag aldrig trodde att jag skulle prova på. Nu har jag arbetat i hemtjänsten i drygt två år. Det är så härligt att kunna hjälpa människor och man får så mycket tacksamhet tillbaka.

Nackdelen är att jag vet så mycket om hälsa. Det där lät ju konstigt. Låt mig förklara. Det jag menar är att jag får se så mycket ohälsa som jag vet inte skulle behöva finnas och jag kan inte göra så mycket åt saken. För jag är ett simpelt vårdbiträde. Det är INTE mitt jobb att prata mediciner, jag ska bara GE mediciner. Det är INTE mitt jobb att prata kost, jag ska bara köpa hem, laga till, samt leverera matlådor.

Lite jobbigt är det att proppa i dessa äldre, underbara men sjuka människor alla mediciner. Som tex statiner, när man vet hur många olika biverkningar de har. Eller alla värktabletter som många får dag ut och dag in… För att inte tala om all diabetesmedicinering som skulle kunna undvikas med lågkolhydratkost. Tänk så mycket värk och lidande man skulle kunna komma ifrån om man gav rätt kostråd till äldre. (Eller till alla människor för den delen.) Min känsla är att man mest fokuserar på att de ska äta ordentligt för att inte gå ner i vikt. VAD de äter verkar spela mindre roll. Tänk om alla bara visste hur himla mycket kosten påverkar! Att massa smörgåsar, fikabröd, och processade färdigrätter höjer inflammationsgraden i kroppen, skapar värk och sänker immunförsvaret…

Jag får verkligen koppla bort min hjärna ibland och glatt bara hjälpa till med att bre smörgåsar och köpa hem bullar till kaffet. För ibland skulle man bara vilja skrika rakt ut om allt man kan och vet.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Carina Lundberg

    Förstår dej till fullo. Vi är säkert många i samma situation och kan nog bara berätta om vår egen ’resa’ till ett bättre liv. Kanske är det någon som hakar på.

Lämna ett svar