Ketonkraft vid sömnbrist

 

Att drivas på ketoner istället för glukos (blodsocker) är en fantastisk känsla. Energin är jämn och fin och åker inte bergochdalbana som den kan göra när man drivs på glukos och påverkas av blodsockrets toppar och dalar.

Varför blir det dessa toppar och dalar då? Jo, när vi äter socker eller kolhydrater (som också blir till socker i kroppen) stiger blodsockret och bukspottskörteln producerar insulin för att kunna öppna cellerna och stuva undan blodsockret från blodet. Kroppen vet nämligen att ett förhöjt blodsocker är skadligt. MEN! Kroppen är väldigt dålig på matematik när det kommer till ”lite högre tal”. Upp till 5 gram socker, ungefär en tesked bara, har kroppen inga problem med att hantera. Kroppen kan lätt räkna ut hur mycket insulin som går åt för att ta hand om 1, 2, 3, 4 eller 5 gram socker. Sen blir det för svårt. Desto högre intag av socker och kolhydrater, desto svårare blir det. Kroppen märker att blodsockret höjs alldeles för mycket och producerar då extra mycket insulin för säkerhets skull, som då sänker blodsockret för mycket och man blir låg och trött. Inte konstigt att man får ”matkoma” efter en kolhydratrik måltid alltså. Och så måste man fylla på med mer socker och kolhydrater efter en stund igen och bergochdalbanan rullar på…

Tillbaka till den fantastiska ketonkraften! Här existerar ingen bergochdalbana eftersom blodsockret är konstant lågt och man drivs på ketoner från fettsyror istället för glukos. Man klarar också tillfälliga sömnstörningar bättre har jag märkt. Visst blir man trött av tillfällig sömnbrist även när man drivs på ketoner, men man klarar det bra mycket bättre.

För ett par veckor sedan sov jag kanske sammanlagt en och en halv timme under en natt pga vissa omständigheter. Jag kände mig självklart trött på morgonen och lite darrig, men jag tog mig ändå igenom dagen utan att säcka ihop eller somna. Jag jobbade 7-15 på hemtjänsten och sedan med mina Ketokurser på eftermiddagen och kvällen och gick och la mig strax innan 22 som vanligt. Visst var jag trött såklart, men jag klarade av att jobba hela dagen utan större problem. Jag kände mig inte som en döende zombie, som en ”kolhydratätare” säkerligen hade gjort. Jag säger bara en sak: Ketonkraft!!!

Lämna ett svar