Keto och magoperation

Detta inlägg innehåller reklam genom annonslänkar för greatlife.se och bodystore.se

Går det att äta Keto som magopererad? Det korta svaret är JA! Och här kommer det lite längre svaret:

Du kan absolut äta Keto som magopererad, men du måste göra en mycket försiktig och lugn övergång. Fettintaget kan bli problematiskt, så det behöver du öka i extra lugn takt. Tänk också på att fortsätta att äta fler och mindre måltider som du redan förmodligen har blivit rekommenderad. Det kan vara så att du aldrig kommer att kunna äta den mängd fett som krävs för att bli fullt ketoadapterad, men en ren, antiinflammatorisk och näringstät ketogen kost är ändå optimal. Eftersom ditt näringsupptag är sämre som magopererad så är det ju extra viktigt att du äter bra och inte äter något som är helt onödigt för kroppen. Hur det går med fettintaget är mycket individuellt och beror också på hur väl din kropp kan svara på hjälp från diverse matsmältningstillskott. Här hittar du ett från Thorne Research som är ett av de bästa jag hittat och som har hjälpt många av mina kunder. Trappa upp försiktigt och ta sedan 2 kapslar per måltid.

Jag har jobbat och jobbar med en del kunder, både individuellt och i mina kurser, som är magopererade. Det som skrämmer mig lite är vilka kostråd man kan få som magopererad, men också vilka dåliga och knapphändiga råd man kan få angående kosttillskott.

Det är faktiskt superviktigt att äta extra vitaminer och mineraler efter en magoperation. Hela livet! Bra och näringsrik mat räcker inte eftersom upptaget är sämre. (Men självklart ska man så klart välja så näringstätt som det bara går och då är ju keto med mycket grönsaker och inälvsmat optimalt.) När större delen av magsäcken tas bort, eller kopplas förbi, är mängden saltsyra i den lilla magen väldigt liten. Saltsyra behövs för matsmältning och näringsupptag. Om tarmen dessutom är omkopplad påverkas upptaget ännu mer eftersom en del av näringsupptaget sker i den första delen av tunntarmen. Även om man tycker att man mår bra och att blodprover på VC ser bra ut SKA man alltid som magopererad äta extra vitaminer och mineraler. Att må bra och att ha bra blodvärden säger nämligen ingenting om hur det ser ut i kroppens förråd. Och man märker ingenting förrän de plötsligt är tömda! En del problem som kanske kommer efter flera år kan förbättras om man börjar med tillskott då, men en del problem går tyvärr inte att avhjälpa. Det har helt enkelt gått för långt. Tar man inte extra vitaminer och mineraler kan detta på sikt leda till benskörhet, blodbrist, nervpåverkan, minnesproblem, trötthet och förstås dåligt immunförsvar.

Tänk på att det är viktigt att ta tillskott som är av hög kvalitet, utan onödiga tillsatser och av raw-food klass. De ger mycket större upptag. Visst är de dyrare, men också mycket säkrare och bättre. Köper du tillskott av sämre kvalitet från till exempel mataffären eller något apotek så kan det vara så att du kastar pengarna i sjön för att du inte alls får i dig eller tar upp det du tror. Det kan också rent av bli farligt och toxiskt för kroppen att äta tillskott av sämre kvalitet. Det ÄR verkligen skillnad på tillskott och tillskott. Klicka här för jättebra information om vad du ska tänka på när du köper kosttillskott och vad som är bra eller dåligt.

Det vanligaste som kan rekommenderas till magopererade är detta (sen kan det förstås behövas mer, beroende på person):

B vitaminer (bra former): Här är ett exempel från Innate Respons.

D-vitamin: Ska alltid tas i formen D3 och gärna med K2 (D-vitamin ökar upptaget av kalcium och K2 ser till att få kalicum från blodet till skelettet, där det ska vara.

Järn (gärna i flytande form)

Magnesium (av hög kvalitet): Här är ett med bra former från Innate Respons.

Utöver detta krävs med allra största sannolikhet mycket hjälp med matsmältningen, speciellt på keto för att kunna smälta högvärdigt protein och mycket fett. Så ett bra matsmältningstillskott är också att rekommendera som jag nämnde i början av detta inlägg. Och som sagt så kanske just du behöver något mer. En bra Omega 3 är inte helt fel att ta och kanske en bra multivitamin.

Om man är intresserad av hur det ser ut med näringsstatusen i kroppen ska man ta ett organic acid test hos en funktionsmedicinsk terapeut. Inte ett blodprov på vårdcentralen. Det kostar en bra summa dock, men vad är mer värt än hälsan?

 

Lämna ett svar