”Keto is da shit”!

Fick denna fråga för ett tag sedan i min kursgrupp och bestämde mig för att skriva ett lite längre inlägg om det.

Jag är ju egentligen verkligen övertygad om att LCHF/ketogen kost är det bästa för kroppen, men ibland blir jag ju ändå nyfiken på våra ”motståndare” och deras mat. Tex ”medical medium” Anthony Williams som förespråkar en kost av bara frukt och grönt typ, eller alla dessa juicare och rawfoodare. Vad är ditt bästa argument för att ”övertyga mig” om att keto is da shit? 🙂 hoppas du inte tycker frågan är för flummig…

Svar: Jag tycker att ”keto is da shit” för att det är den enda kost där man driver sin kropp på ketoner istället för glukos (förutsatt att man verkligen gör det på rätt sätt och har tålamod så att man faktiskt kan ketoadaptera förstås!)

På all annan kosthållning drivs kroppen på glukos.

Och eftersom man verkligen måste göra ALLT, vara noga och skruva på alla detaljer när det gäller sin kropp, sitt kostintag och sin livsstil för att kunna ketoadaptera, blir keto väldigt perfekt, helt automatiskt.

Men vad är det som är så himla bra med att drivas på ketoner då?

Ja, det som imponerar mest på mig är inga vikthistorier. Det är heller inte Stephanie ”Keto” Persons kropp och magrutor (okej, lite kanske…) Mest imponerade är det ändå att Stephanies mamma som hade en mycket svårartad cancer i hjärnan och några få månader kvar att leva fortfarande lever och är cancerfri efter många år!

Sådana historier övertygar iallafall mig. Och det är ju faktiskt så att cancerceller INTE kan använda ketoner som bränsle. Cancerceller har en helt annan metabolism än vanliga celler. De älskar glukos (läs socker, kolhydrater…) och kräver 10-20 gånger mer glukos än en vanlig cell. Supersockerberoende alltså. Detta är vetenskapligt bevisat sedan 20-talet (Otto Warburg). Men det räcker ju inte att bara dra ner på socker och kolhydrater. Cancercellerna suger åt sig minsta lilla överblivet socker. Dessutom kan kroppen själv tillverka glukos i leverns vid behov (glukoneogenes). Men detta gör kroppen bara om den är van att drivas på glukos. Drivs man på ketoner och har varit ketoadapterad under en tid är kroppen så van vid detta att den inte har något behov av att tillverka något glukos själv.

Så att ketoadaption är väldigt anti-cancer är en stor motivation för mig.

Att drivas på ketoner verkar också vara väldigt anti-aging. Och det är ju inte helt fel att få leva frisk länge!

Från boken Keto Clarity av Jimmy Moore:
I believe that what we are really doing with the ketogenic diet is slowing the rate of aging and, especially, increasing the rate of repair. Therefore all of the symptoms of aging, which we are calling the diseases of aging, can be very effectively treated if not totally reversed by this diet, and I believe it is currently the only way to do so.” – Dr. Ron Rosendale

Det verkar vara så att längden på telomererna som sitter på våra kromosomändar spelar en stor roll för vår livslängd. Det verkar också vara så att man kan skydda telomerernas nedbrytning med enzymet telomeras. Och teorin säger att man kan påverka telomerasaktiviteten genom att ha konstant låga insulinnivåer (vilket man ju har som ketoadapterad) samt med träning (som höjer insulinkänsligheten i cellerna, dvs väldigt, väldigt lite insulin behövs för att öppna cellen så att den kan ta emot glukos som ska in i cellen).

Som ketoadapterad undviker man dessutom glykering (som sker pga förhöjda glukosnivåer) som bildar AGE:s som leder till åldrande och massa sjukdomar. Martina Johansson har skrivit mer om det här: https://martinajohansson.se/socker-accelererar-aging/

Att drivas på ketoner känns också självklart när det gäller att undvika flera neurologiska sjukdomar. Anna Sparre har skrivit om det här: http://4health.se/varfor-ar-en-ketogen-kost-fordelaktig-forskningen-kring-ketos-allt-om-ketos

Att drivas på ketoner istället för glukos är också väldigt antiinflammatoriskt. Och eftersom många sjukdomar, värk och diffusa problem grundar sig i inflammationer så är det självklart att man vill drivas fullt ut på ketoner istället för glukos.

Sen får man ju helt klart en helt annan energi på ketoner! Och ett fantasktiskt fokus och mängder med motivation. Dessutom försvinner allt sug mycket mer även jämfört med LCHF och det beror ju såklart på att de flesta som äter LCHF faktiskt inte är ketoadapterade!

Jag skulle kunna hålla på hur länge som helst och skriva om fördelarna med att drivas på ketoner istället för glukos. Men jag stoppar här och gör en liten sammanfattning.

Ketoner motverkar sjukdomar, allt från förkylningar, värk och psykiska sjukdomar till alzheimers och cancer.
Ketoner motverkar åldrandet.
Ketoner ger fantastisk energi, ökat fokus och ökad motivation.
Ketoner motverkar sug.
Dessutom främjar ketoadaption tillgång till att lätt bränna kroppsfett, möjlighet att förbättra allergier, bättre hormonbalans, bättre hud, bättre humör och bättre hälsa överhuvudtaget.

Ketoner är ett läkande ”superfuel”!

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Hannas krypin

    Det här är ett bra inlägg att ta till de dagar jag känner allmän låg motivation till att äta ketogen kost.

Lämna ett svar