Jag experimenterar

Efter att ha ätit keto i så många år så trodde jag nog aldrig att jag skulle gå utanför mina egna principer en enda millimeter, någonsin. Men nu experimenterar jag både med det ena och det andra. På gott och ont. 

Jag tror faktiskt de flesta av oss kan lära oss lite mer om vi experimenterar lite och inte är så jäkla enkelspåriga och envisa. Nu låter det ju som om jag inte tror på keto längre, men missförstå mig rätt, det handlar inte om det. Det handlar om att man måste förstå att det finns något man behöver ändra om man inte får keto att fungera fullt ut. Man måste förstå att man själv har en unik kropp som inte är som alla andra. Det finns inget som passar alla. Vi är alla unika. Jag fick keto att fungera fullt ut i flera år, men allt varar inte för evigt. Jag måste ändra lite. Det har mest blivit kött, fett och vitkål. Nästan Carnivore, förutom vitkålen då. Snålt med andra grönsaker.

Det har varit väldigt mycket snack om Carnivore nu ett tag. Det kan vara lätt att tänka att det vore det bästa för alla, att undvika alla antinutrienter som faktiskt finns i många grönsaker. Oxalater, goitrogener, lektiner och så vidare… Många hoppar på utan att tänka på om det är något som skulle passa deras unika kroppar. Förvisso kan många inte hantera dessa ämnen och är även överkänsliga mot olika grönsaker, så då passar förmodligen Carnivore utmärkt. Men om man har andra problem med tarmfloran, har en lever som måste överarbeta på grund av mycket gifter och om man har en kropp som faktiskt är rätt bra på att hantera oxalater. Hur blir det då? Då kanske det faktiskt är så att mycket mer grönsaker är lösningen istället! 

Tål du smör, eller mår du bättre av talg och ister?

Har du problem med histaminer, eller inte?

Hur ser din unika tarmflora ut? Vad behöver den mer eller mindre av? 

Hur ser din matsmältning ut? Har du mycket eller lite galla? Mycket eller lite magsyra? Inte tillräckligt sur magsyra? Hur står det till med levern? Har du mycket gifter i din kropp? Vad är du känslig eller allergisk mot? Vad stressar din kropp?

Alla dessa frågor kan naturligtvis vara riktigt svåra att svara på, men de är bra att ha i åtanke. För vi är som sagt alla unika, med helt olika förutsättningar. 

Jag experimenterar just nu med mycket mer grönsaker och väldigt mycket mindre fett för att se om min kropp (speciellt levern och tarmfloran) gillar det. Det som är intressant är att efter så många år på keto, så tål man en hel del utan att gå omkring och vara hungrig som förr. Det som däremot kommer tillbaka som ett brev på posten är suget. Känslan av att vilja stoppa något i munnen hela tiden. Rycken i kylskåpsdörren och i skafferiet som varit helt som bortblåsta i så många år. Skitjobbigt. Vilket såklart lett till lite avsteg. Dock inte godis eller gluten eller nåt sånt, men lite annat som jag inte skulle vilja vara sugen på. Men, men, jag vill se hur min kropp reagerar på detta experiment och om levern och avgiftningen blir bättre och även tarmfloran, så att mitt ansikte kan läka. Givetvis ska jag även plocka bort mitt amalgam, så min kropp slipper att ha så mycket att hantera. Men jag har ju skjutit upp det för att jag är rädd att det ska bli värre, eller att något ska gå snett och det ska läcka ut ännu mer gifter i min kropp. Men jag får ta tag i saken och lita på att det går alldeles utmärkt, för jag behöver verkligen ta tag i det…

Lämna ett svar