Hur åt man ”förr i tiden”?

 

Förr i tiden… Vad innebär det? Allting är relativt…

Någon kanske menar när mormor växte upp för sjuttio år sedan. Någon kanske menar på 1500-talet. Jag kanske menar för 2,5 miljoner år sedan… Rätt stor skillnad alltså.

Hur som helst. Vad åt människan när hon började utvecklas för 2,5 miljoner år sedan? Vad åt vi som gjorde att vi överlevde och utvecklades till intelligenta varelser? Ja, inte var det spannmål iallafall. Jordbruket infördes för ca 10.000 år sedan i mellanöstern och kom till Europa för ca 4-5000 år sedan. Med enkel matematik kan vi alltså räkna ut att vi i Sverige har ätit spannmål i ca 0,2 % av vår livshistoria. Så när någon säger: ”Men bröd kan väl inte vara farligt, vi har ju ALLTID ätit bröd…”, så NEJ, NEJ, NEJ!!! Det har vi inte!!! 0,2 % av mänsklighetens historia är INTE alltid!

Dessutom har spannmålets kvalitet minskat mer och mer och mer. Livsmedelsbolagen måste ju tjäna pengar! Kvantitet kommer före kvalitet. Nya snabbväxande arter har tagits fram hela tiden. Ett exempel är vetet. Det vete vi äter idag är inte på något sätt likt det vete som åts för bara 50-60 år sedan. Genetiskt är faktiskt människan mer lik en chimpans än vad dagens moderna vete är likt vetet man åt tidigare…

Det nya moderna vetet ger 10 gånger högre avkastning. Det ger också mycket bättre bakegenskaper pga mycket högre gluteninnehåll. Allt på bekostnad av människors hälsa… Gör dig av med bröd och pasta och allt annat med spannmål i, så har du gjort något riktigt bra för din hälsa.

I nästa inlägg kommer jag att skriva mer om VARFÖR spannmål är riktigt dåligt för oss att äta.

Lämna ett svar