Gallan

I gallblåsan lagras galla som inte används och detta sker främst pga att man äter en fettsnål kost. När gallan får lagras för länge finns stor risk för att det ska bildas stenar.

Det är alltså pga fettsnål kost man bildar gallstenar. Många kan sedan få problem när de börjar med LCHF eller ketogen kost eftersom fettet gör att gallproduktionen ökar och flödet ökar i gallgångarna och stenarna från den fettsnåla kosten börjar röra på sig. Och så skyller man på fettet och tror att det skapat gallsten. Inget kunde vara mer fel.

Det spelar ingen roll om man har någon gallblåsa eller inte. Man producerar ändå galla i levern för att kunna smälta fett. Gallblåsan är bara en lagerplats.

Det man behöver göra är att trappa upp fettet långsamt för att minska risken för att kroppen, gallproduktionen och smältning av fettet inte ska hänga med i omställningen. Går det för fort kan man må illa och få diarré.

Martina Johansson har också skrivit ett bra inlägg om detta: https://martinajohansson.se/mythbusting-lchf-gallan/